Tamme on pikka aega peetud võimsaks puuks, mis kannab tohutut energiat ja annab inimestele jõudu.
Tammepuu kasulikke omadusi on hinnatud juba antiikajal. Puukoort kasutati haavade ravitsemiseks, pesemiseks, hõõrumiseks. Lehti on kasutatud köögiviljade konserveerimiseks ja hoidiste valmistamiseks.
Mõned teadlased usuvad, et esimene taim, millest inimesed rohkem kui viis tuhat aastat tagasi leiba valmistama õppisid, ei olnud teravili, vaid tammetõrud.
Tõrudest on keedetud kisselli, valmistati jahu. Meie esivanemad küpsetasid jahust küpsetati leiba ja kooke.
Juba iidsetest aegadest on traditsioonilised ravitsejad erinevatest haigustest vabanemiseks ka tammetõrusid pruukinud.
Tervendavate omaduste tõttu hakkasid inimesed tammetõrudest kohvi keetma. Tammetõru kohv on suurepärane kosutav jook.
Tammetõrudest on valmistatud ka alkohoolseid jooke. Tänini on säilinud retsepte mõrudate nastoikade, veinide ja viinatinktuuride valmistamiseks. Paljudel nö piiritusjookidel on raviomadused.
*
Kommentaarid puuduvad