Inimesed on erinevad. Samamoodi on ka nende suhe õuntega, mis teadagi on ju väga kasulikud.
Aga alati on inimesi, kes ütlevad, et nemad õunu süüa ei saa.
Neil tekitab see kõhuvalu, puhitust või muid probleeme, mida otseselt õuntega seostada ei oska.
Kes siis on need inimesed,
kellel kaasneb mingi mure seoses õunasöömisega,
kes peaksid olema ettevaatlikud ning
missugused on piirangud ja soovitused neile…
HAPUT ÕUNA EI SOOVITATA:
- refluksihaigetele, sest liiga happeline magu võib ise kõrvetisi tekitada
- vastunäidustatud on mao ja kaksteistsõrmiku haavandtõve, sapipõiepõletiku ja kõrgenenud happesusega gastriidi (maokatarri) puhul
- peetakse pigem halbategevaks ka üldse maksa- ja sapiteedehaiguste ning soolepõletike korral
Nendel puhkudel SOOVITATAKSE TÄISKÜPSUSES MAGUSAID ÕUNU.
NII HAPUD KUI KA MAGUSAD ÕUNAD ON VASTUNÄIDUSTATUD:
- tooretena hulgi aga südamehaiguste ja podagra korral
- suures koguses söömiseks epilepsia ehk langetõve korral
- suurel hulgal ei tasuks õunu süüa madala vererõhuga inimestel, sest õunasöömine alandab vererõhku.
- suurel hulgal söömiseks ärritunud soolestiku sündroomi korral vt -> Ärritunud soolestiku sündroom
AGA HAPUSID ÕUNU SOOVITATAKSE SÜÜA NENDEL:
- alahappesusega maokatarri korral, kusjuures õunad soovitatakse hästi läbi närida.
- sapitegevuse loiduse korral
MIDA JÄRGIDA ÕUNTE SÖÖMISEL:
- mitte süüa süüa tühja kõhu peale, tekitab käärimist.
- kui õuna söömine on puhitustunnet tekitanud, siis soovitatakse korraga süüa terve õuna asemel pool ja närida seda aeglaselt.
- kui inimene on märganud, et värsket õuna üldse süüa ei saa, siis võiks mõelda aurutamise, hautamise või küpsetamise peale.
- kui süüa kuivatatud magusaid õunu, siis tuleb kindlasti piisavalt vett kõrvale juua ja liikuda veidi, et puhitustunnet vältida.
- viimasel ajal on lastel täheldatud ka võrdlemisi sageli õunaallergiat, sealjuures ei avaldu see kodumaiseid õunu süües.
- arvestada tuleb sedagi, et hapud mahlad (ka õunamahl) seovad ja viivad organismist välja kaltsiumi!
RETSEPTE…
* ÕUNATEE värsketest õuntest
Soovitatakse neile, kes millegipärast õunu süüa ei saa või ei taha.
- tükeldada 4–5 õuna
- keeta kinnises nõus kaane all ühes liitris vees 10 minutit ja
- hoida kaane all 4 tundi
- seejärel soojendada ja juua 4–5 korda päevas tassitäis korraga.
Samamoodi saab talitada näiteks ka pirnidega.
* ÕUNATEE kuivatatud õuntest või õunakoortest
Kodune õuna- või õunakooretee peaks küll pikkadeks talvekuudeks olemas olema. Esiteks on ta väga maitsev, teiseks mõjub hästi palaviku, kõhuvaevade ja lümfipõletike puhul. Peaasi aga – ta toetab jooja tervist ja lisab tarmukust.
Tee on ohutu ka pikemaajalisel joomisel, mida ei saa kahjuks öelda iga taimetee kohta.
Eesti rahvameditsiinis on kuivatatud õuntest teega ravitud hingamisteede põletikke, närvilisust ja kehvveresust, õunakooreteed on eelistatud aga suhkurtõve ja põrnahaiguste korral.
PS!
Ideaalne on, kui õun ise on keemiaga mürgitamata, terve ning kodumaine.
Omal maal kasvanud õunad on meie kehale ka sobivamad.
Teadmiseks, et kõige väärtuslikum osa õuntest asub just koore all (seega on soovitav ka koored ära tarbida) ning seemnetes.
Kogunud ja toimetanud Ingrid Soosaar.
Allikad:
naine24.postimees.ee
kodutohter.ee
halika.ee
kliinik.ee
1 kommentaar
Ka ei tohiks süüa õuna peale hammaste pesu, kui soovitakse, et hambaemail ikka alles jääb 🙂