pixabay.com/photos/sparrows-sparrows-family-birds-2759978/

Bert Hellinger on öelnud kuldsed sõnad:

Ainult see inimene ise, kellel on probleem, võib seda kanda. Kui keegi teine tahab seda tema eest kanda ja lahendada, siis see inimene muutub nõrgaks. Kui ma näen kellegi juures midagi sellist, mida tingimata tahan talle öelda, siis ma hoian ennast tagasi ning ei ütle, sest see maksab mulle jõu. See jõud, mille mina alles hoian, saab jõuks ka temale. Äkki tuleb talle pähe just see, mida ma tahtsin talle öelda. Kuna see mõte tuleb talle siis ise, siis võib ta selle ka vastu võtta.

Kui ma aga ei pea vastu ja tahan tingimata midagi talle öelda, siis mina kogen kergendust sellest, et ütlesin. Aga ma võtan temalt jõu. Isegi kui see, mis ma tahtsin öelda, on õige, isegi siis ei saa ta seda vastu võtta, sest see tuli väljaspoolt. Niisiis selline vaoshoitus on peamine austuse ja armastuse alus.”

Kui me räägime teistele midagi sellist, et „kõik läheb hästi”, kui võtame teiste eest otsuse, andes soovitusi – siis me räägime justkui oleksime jumala rollis. Nii jätame meile lähedased inimesed ilma võimalusest tunnetada ennast, oma jõudu, oma vajadusi. Muide, psühholoogil ei ole üldse õigust anda soovitusi: minna või mitte minna tööle, asuda kokku elama või lahku minna jne.

Kui me hakkame sekkuma, siis võtame endale teatud rolli, milleks meid keegi pole volitanud ning tegelikkuses jätame inimese ilma tema enda isiklikust trajektoorist, teekonnast, iseenda valikute ja otsustuste põhjal. (Muidugi ei käi see nende juhtumite kohta, kus on vaja kiiret reaktsiooni ja abi, kus toetus on hädavajalik.)

SOOVITUS…

Kui lähedane inimene hakkab rääkima, kui raske ja keeruline tal on ja kui palju ülesandeid, siis on parem öelda:

Ma näen jah, et ülesandeid on palju. Aga nad on sellised (näidates kätega suurust), aga näe, sina oled selline. Ma usun sinu jõusse ja võimetesse. Kui on vaja, siis ma olen kõrval ja toetan, aga ma tean, et see on sulle jõukohane”.

Kui me lõpetame „hea-olemise” enda ja teiste suhtes, siis on rahvahulk meie ümber väiksem, aga ausust, lahkust ja armastuse jõudu saab meie elus rohkem olema.

Sarnased postitused

Kommentaarid puuduvad


Postita kommentaar